Som alla har sett och märkt har det kommit flera tillverkare av nappar. I olika utformningar och material. Det är inte längre bara MAM nappar som hänger i hyllorna. I denna artikel går vi igenom vilka som finns och vilken du ska välja!

Varför Napp?

Många kanske undrar varför man ska använda napp på sina barn, och den enkla anledningen är att det ger en viss trygghet hos barnet. Skriker barnet och användandet av nappen hjälper, varför inte använda det hjälpmedlet?
Visst, det finns ju även nackdelar med att använda en napp. Tandläkaren menar att det kan ge framåtskjutna framtänder, men inte alls i samma uträckning som en tumme. Det är lite lättare att avvänja ett barn en napp än tumme. Nappen kan man ju alltid ta bort och gömma, det är ju inte lika enkelt med en tumme.

En napp kan också ge en tröst till ett ledset barn på ett helt annat sätt än vad en förälder klarar av. Det är absolut inget fel på att använda en napp till sitt barn och borde ej ses som något negativt. Man bör använda de hjälpmedel som finns tillgängliga för att underlätta sitt liv och göra barnet nöjt.

Form och Material

Sovande baby med napp

Det finns väldigt många olika formar på nappar. Det är väldigt bra! En form passar inte alla munnar, för alla munnar ser olika ut.
Så vilken form ska man ha? Ja, man kan säga så här – Testa dig fram! Ingen form är bättre än den andra. Den bästa formen är den som passar just ditt barn. Man kan inte veta vad som passar innan man testar. Så vårt tips är att köpa 3-4 olika former och testa sig fram. Passar dem inte? Trillar de ur munnen och barnet har svårt att suga på dem? Beställ några stycken till av annan form. Till slut kommer du hitta en som passar till ditt barn!

Sen kommer vi till materialet. Där finns det inte så mycket olika att välja på.
Det finns naturgummi och sedan vanligt gummi(BPA Fritt). Här är det återigen, som nämnt ovan, väldigt anpassat efter barnet smak och tycke. Vissa barn klarar inte av att ha en napp gjort på naturgummi medan andra endast vill ha det.

Självklart finns det barn som inte alls har problem med att ta emot en napp och kan suga på det mesta av olika form och material.

Slutsats

Man kan alltså inte säga att ”Denna nappen är bäst” för det är så otroligt individuellt. Vissa barn vill inte använda napp utan nöjer sig endast med sin tumme. Andra barn vägrar allt! De kan ju bli lite mer jobbigt, eftersom det blir lite svårare att få tyst på barnen utan att kunna ge den en slags trygghet och tröst.

Så det är endast att testa på ditt barn vilken av alla former och material kombinationer som duger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *